Sajtóközlemény: Kutatás, képzési anyag és honlap az Áldozatvédelmi Irányelv gyakorlati megvalósulásáról és megvalósításáért Magyarországon

A PATENT Egyesület részt vett egy regionális projektben (VICATIS), amely az Európai Áldozatvédelmi irányelv átültetését és gyakorlati megvalósulását vizsgálta a négy résztvevő országban: Horvátországban, Magyarországon, Romániában és Szlovéniában. A magyar jogrendbe 2015-ben átültetett Európai Áldozatvédelmi Irányelv célja egy közös minimum megteremtése a bűncselekmények áldozatainak jogérvényesítése és védelme, és az áldozatoknak nyújtandó állami szolgáltatások és támogatás terén. A VICATIS projekt a helyzet felmérését követően céljául tűzte ki az Irányelvben előírtak megvalósításának fejlesztését, ajánlásokon és a partnerek közreműködésével létrehozott praktikus eszközökön keresztül. Az eredmények bemutatására 2019 február 28-án, ‘Az áldozatok jogairól’ című konferencia keretében került sor.

A projekt keretében:

  • Kvalitatív kutatást végeztünk az Európai Áldozatvédelmi Irányelv magyarországi gyakorlatba ültetésének sikerességéről;

  • Szakértői kerekasztalokat és érintetteket bevonó kerekasztal-beszélgetéseket szerveztünk a kutatás eredményeinek megvitatására és az érintettek igényeinek feltérképezésére;

  • Ajánlásokat dolgoztunk ki a bűncselekmények sértettjeinek, áldozatainak hatékonyabb jogérvényesítése, védelme és támogatása érdekében, különös tekintettel a családon belüli erőszak áldozataira;

  • A projektben részt vevő szervezetek kutatásainak eredményeiből összehasonlító tanulmány készült;

  • A partnerekkel közösen kialakításra került egy szabadon felhasználható képzés-csomag bűncselekmények áldozataival kapcsolatba kerülő szakemberek (például rendőrök, bírósági munkatársak, szociális munkások) számára;

  • Kifejlesztettünk egy honlapot, amely alapvető tájékoztatást nyújt az áldozatoknak a jogaikról és a szolgáltatásokról, amelyekre jogosultak.

Kutatásunk a családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatainak tapasztalatain keresztül vizsgálta az Irányelv és az ahhoz kapcsolódó magyar jogszabályok gyakorlati megvalósulását. A családon belüli erőszak érintettjeinek beszámolói komoly hiányosságokra hívták fel a figyelmet a bűncselekmény-áldozatok jogérvényesítése, az Irányelv átültetése és gyakorlati megvalósulása terén. Interjúalanyaink például az alábbi élményekről számoltak be:

„A novemberi bírósági tárgyaláson egy idősebb férfi volt a bíró. Felém fordult és azt mondta, hogy [a férjem] bocsánatot kért, menjünk haza, hagyjuk ezt az ügyet.”

„Azt mondták, az nem kérdés, hogy a volt férjem fojtogatott-e, de azt állították, hogy nagymértékben hozzájárultam a konfliktusos helyzet kialakulásához, amelyben az erőszak történt.”

„A rendőrség szörnyen viselkedett ebben a szexuális erőszak ügyben. Volt hangfelvételem és voltak kórházi jelentéseim, majd az ügyet bizonyíték hiányában lezárták. Volt egy rendőrnő, aki vele [az elkövetővel] együtt hallgatott ki – pedig úgy tudom, a szexuális erőszak ügyek esetén nem lehet szembesítést elrendelni.”

A kutatásból készült tanulmány, mely a helyzet javításának érdekében javasolt ajánlásainkat is tartalmazza, elérhető az alábbi linken:
http://patent.org.hu/dokumentumok/kozpolitika_kutatas/VICATIS_kutatasi_beszamolo_2019.pdf

A projekt folyamán kifejlesztett, szabadon (de forrásmegjelöléssel) felhasználható egynapos (7 órás) intenzív képzési anyag bűncselekmények áldozataival kapcsolatba kerülő szakemberek számára elérhető az alábbi linken, az Áldozatok jogai menüpont alatt:
http://patent.org.hu/szakembereknek

A projekt egyik legfőbb célja egy olyan eszköz kidolgozása, amely reményeink szerint a projektben részt vevő négy országban megkönnyíti majd az áldozatok tájékozódását és jogérvényesítését, és hasznos iránymutatást ad ahhoz, hogy az áldozatok eljussanak a megfelelő szolgáltatásokhoz. Erre a célra egy átfogó tájékoztató honlapot hozunk létre. 
A honlap még nem végleges formájában elérhető a www.vicatis.eu címen, valamint a magyar www.aldozatokjogai.hu oldalon.


Kapcsolat: info@patent.org.h