Heti hírszüret

Heti hírszüret
Megkésve bár, de törve nem, íme a legújabb hírszüret, amelyben összefoglaljuk az előző hét legfontosabb híreit nőjogi témákban.

Nőszervezetek a felelős polgárokhoz fordulnak az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért

Nőszervezetek a felelős polgárokhoz fordulnak az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért

Az Isztambuli Egyezmény átfogó megoldást nyújt a nők elleni és családon belüli erőszak ellen. Mutassuk meg az aláírásunkkal, hogy tudjuk, kéznél a lehetőség, és a magyar törvényhozás nem késlekedhet tovább! A NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby)kezdeményezéséhez már 11 szervezet csatlakozott, és mostantól magánszemélyek számára is nyitva áll a csatlakozás lehetősége.

Miért nem röviden reprodukciós jogok a szexuális és reproduktív egészség és jogok?

Miért nem röviden reprodukciós jogok a szexuális és reproduktív egészség és jogok?

Mert a rövid változat nem adná pontos leírását a szexuális és reprodukciós egészségnek és a védelmüket biztosító jogoknak, mely állapotok egymást kölcsönösen kiegészítik, noha egymással fel nem cserélhetők. Új keletű fogalomról van szó, a kilencvenes évek közepétől került bevezetésre az ENSZ által szervezett két történelmi jelentőségű konferencián, illetve ezek dokumentumaiban. A hosszú elnevezést az angol szaknyelv ezért ha lehetséges rövidített alakban használja (SRHR). A magyar nyelvhasználatban is érdemes lenne bevezetni egy közmegegyezésre épülő, az eredeti jelentést el nem maszatoló, rövidebb változatot. Mivel a magyarban még nem kellőképpen közismert a fogalom, a honlapunk nyitóoldalán ezért mi is az olvasóbarát, azaz rövidebb, reprodukciós jogok elnevezést használtuk. Ezzel együtt a kifejtésben és a későbbi említésekkor már a hosszabb, pontosabb változatot alkalmaztuk.